2013. április 7., vasárnap

Bevezetés

Kedves Érdeklődő!

Engedd meg, hogy üdvözöljelek a blogon, és már most elnézésedet kérjem, ha mint kezdő blogger, nem megfelelően szerkesztett, néha talán csapongó tartalmat adok át.

Az ezt követő bejegyzésekben a saját társasjátékaimról fogok szubjektív ismertetőket és ajánlókat, játékélményeket, vagy akár csalódásokat megosztani. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több párhuzamos játékos csoportban is kipróbálhatom magamat időről időre - némelyik kompetitívebb, máshol pedig inkább a közös élmény a fókusz, így már csak az magában is érdekes, hogy az egyes játékok miképp válnak be a különböző csoportokban. 

Mielőtt konkrét játékokról beszélnénk meg kell vallanom, hogy ennek a hobbinak a kiterjedtségével, a mögötte álló közösség nagyságával csak nemrég ismerkedtem meg közelebbről - ebben viszont számtalan internetes portál és/vagy youtube csatorna áll az érdeklődők rendelkezésére. Nem gondolnám, hogy ezen a blogon kezdi valaki a játékokkal való ismerkedést, de talán információ lehet, hogy én magam honnan szerzem az elsődleges információkat:

BoardGameGeek.com (vagy BGG) - az alap, a kiindulási pont (már ha az angol nem okoz gondot). Szó szerint minden információ fent van, több mint 60.000 játékról! A közösség, amit az oldal köré formáltak elképesztő, és nem mellesleg forrást is biztosít, így a rendszeres saját találkozó, nyereményjátékok mind könnyen elérhetőek. Az egyes játékokhoz ismertető, értékelés (összefoglaló és tematikus toplisták), kapcsolódó netes tartalmak (blogok, fórumok) is tartoznak, de a felhasználók által készített képek és saját tartalmak is megtalálhatóak. Ez utóbbiak gyakorta vetekednek a kiadóval a kidolgozottságot és a minőséget illetően.

The Dice Tower - a Kocka Torony egy fejlett szervezet sok podcast-al, weboldalakkal, társult klubokkal, de évente saját nagyszabású találkozót is szerveznek (a számunkra kedvezőtlen körülmény, hogy az USA-ban). Tevékenységük fő mozgatója egy Tom Vasel nevű Úr, aki Floridában él, és alagsorában több, mint 400 saját játéka van. Azonos nevű youtube csatornájukon már több, mint 2.000 (!) videó érhető el, ismertetők, helyszíni beszámolók és interjúk találkozókról, 10-es listák, de még egy heti társasjáték-híradó is!

Ezeken kívül jó pár youtube csatornát tudok ajánlani, ahol érdekes és értékes tartalmat, sok információt kaphat az érdeklődő. A BGG videói hasonlatosak a Dice Tower-hez, de például GameNight! néven fut egy sorozatuk, ahol egy viszonylag stabil csoport próbál ki játékokat - az 1-2 órás videók hatására én eddig legalább 3 játékot vettem meg. Egy másik lelkes videóértékelés készítő "UndeadViking" néven érhető el a videómegosztón, több mint 100 feltöltéssel. Sokan ismerik Wil Wheaton nevét (gyerekszínészként kezdett a Star Trek: The Next Generation sorozatban) is - ő és a netes videósorozatokkal foglalkozó Felicia Day TableTop néven indított egy youtube sorozatot, amelyben ismert(ebb) embereket látnak vendégül és játszanak 1-1 játékkal, amelynek eladásai ezt követően törvényszerűen megugranak :) Az épp a napokban indult második évad első részét 3 nap alatt 100.000-en nézték meg, ami ha nem is egy Gangnam Style eredmény, de azért nem semmi! Nem utolsósorban megemlíteném a kanadai játékbolt saját ismertető videósorozatát - ez a Starlit Citadell Reviews. Itt a rövid ismertetés mellett nagyon jó összegzést kapunk, hogy kinek ajánlják és kinek nem az adott dobozt, és miért. 

A hazai játékosélettel kevésbé ismerkedtem még meg, de gondolom a szakboltokon keresztül könnyen találhat magának társaságot, új játékot vagy épp információt minden érdeklődő. Mindenesetre örömmel veszem észre, hogy az emberek a kapcsolatokat előtérbe helyező társasjátékokat is kezdik egy szinten említeni a tisztán digitális tartalmakkal - ez tőlem is nagy szó, mivel 15 éve vagyok "e-gamer", sőt az "őrületem" csúcsán LAN-okat szerveztem vagy élő streamben közvetítettem mások rendezvényeiről. És bár továbbra is imádom az online játékélményt, ami kitágítja a határaimat és behozza a nappalimba a világot, de ugyanolyan jól esik egy dobozból játszani, látni a többiek arcát, együtt nevezni és koccintani a sikerre, vagy azonnal visszavágót követelni a szoros vereség után :)

Nem tudom, hogy bárminek volt-e értelme vagy haszna a fentiekből, de ha úgy érzed érdekel milyen játékokkal, miért és hogyan játszunk, mit gondolunk róla, akkor nézz vissza időnként - 7-10 naponta igyekszem majd 1-1 ismertető összeütni, és mivel kb. kéthetente veszek egy újabb játékot, egy jó darabig lesz témám.

Legközelebbi találkozásunkig jó játékot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése